אלימות במשפחה
- Eli Moyal
- Nov 8, 2022
- 3 min read
Updated: Nov 27, 2022
עבירות אלימות במשפחה נחשבות לעבירות אלימות לכל דבר והן כוללות תקיפה, תקיפה הגורמת חבלה של ממש, פציעה, חבלה חמורה, חבלה בכוונה מחמירה. על מנת ליצור הרתעה, בתי המשפט נוטים להחמיר בענישה על עבירות אלימות במשפחה.
דוגמאות לכך ניתן לראות בין היתר בענישה שהחוק קובע:
החוק קובע ענישה של עד שנתיים מאסר לעבירת תקיפה שאינה בתוך המשפחה אך לעומת זאת, בעבירת אלימות במשפחה, הענישה הינה עד 4 שנות מאסר.
בעבירת תקיפה חבלנית, העונש הינו עד 3 שנות מאסר אך כשהעבירה נעשתה כלפי בן/בת הזוג העונש מגיע עד ל6 שנות מאסר, נוסף על כך, אם העבירה בוצעה כלפי קטין העונש הינו עד 7 שנות מאסר.
כמו כן, בעבירת חבלה חמורה שאינה בתוך המשפחה, הענישה המקסימאלית הינה עד 7 שנות מאסר. אך אם העבירה בוצעה בתוך המשפחה הענישה עלולה להוביל עד ל10 שנות מאסר!
ייחודיות של תחום עבירות אלימות במשפחה תחום עבירות אלימות במשפחה נחשב לתחום משפטי מורכב ורגיש מאוד, וזאת מהסיבה שמדובר במצבים בהם הנפגע והפוגע הינם קרובי משפחה , ישנם רגשות רבים ועוצמתיים וכעסים המשפיע על המשפחה כולה ובמקרים רבים אף עלולים לפרק אותה.
לעיתים אף מדובר בפגיעה באנשים נוספים ואף בקטינים חסרי ישע אשר יחוו את השלכות המעשים במשך שנים רבות בהמשך החיים.
מאפיין נוסף שניתן לזהות בתיקי אלימות במשפחה הוא כי כאשר מגיעים לעדויות במשטרה ובתי המשפט, ניתן לראות לא פעם כי ישנם שינוי גרסאות רבים של נפגעי העבירה בעקבות לחצים המופעלים עליהם בצורה ישירה או עקיפה על ידי קרוב המשפחה הפוגע.
בשנים האחרונות יש עליה חדה במודעות לנושא עבירות אלימות במשפחה ולצידה גם עליה במודעות לתלונות השווא, השכיחות במיוחד במהלך תהליכי גירושין.
הגנות על נפגעי עבירות אלימות במשפחה החוק למניעת אלימות במשפחה מעניק הגנות לבני המשפחה שנפגעו או שמאוימים ונמצאים בסכנת פגיעה. הגנות הכוללות צווי הרחקה האוסרים על החשוד להיות בקרבת הקורבן וכן להימנע מיצירת קשר עימו.
ישנם כלים נוספים המאפשרים לבית המשפט להתמודד עם תופעת האלימות במשפחה והן צווי הגנה וצווים למניעת הטרדה מאיימת המאפשרים מניעת יצירת קשר של החשוד עם הקורבן, הרחקתו מבית מגוריו ומעבודתו וכן דרישה לשיקום במסגרת צו ההגנה על מנת להגן על הן המשפחה המוגן לטווח ארוך יותר.
יש לציין כי מפאת הצורך החיוני של צווים אלו, ניתן לדרוש אותם בכל בית משפט והן בבית הדין הרבני ללא קשר לסמכות המקומית של הצדדים.
עבירות אלימות במשפחה – הפן השיקומי היבט נוסף שהינו ייחודי בעבירות אלימות במשפחה הינו ההיבט השיקומי, אשר לוקח בחשבון את הרגישות המורכבת המייחדת תיקים אלו ומתייחסת ברצינות לנכונותו של החשוד / נאשם ליצירת שלום בית.
הבעת חרטה על המעשים שמיוחסים לנאשם יכולה להשפיע בצורה ניכרת על ההחלטה להקל בעונשו. וסנגור מקצועי יכול להביא דבר זה לידי ביטוי להקלה משמעותית בעונש תוך הצגת הנאשם באור חיובי והדגשת הצדדים הנורמטיבים שלו ואת סיכויי השיקום המשפיעות ישירות על המשפחה כולה ומנגד הצגת ההשלכות הקשות על סיכויי השיקום במידה ויוטל עונש מאסר על הנאשם. השלכות קשות שישפיעו על המשפחה כולה.
ייצוג נפגעי עבירות אלימות במשפחה בעבירות אלימות במשפחה, עם כל השלכותיה על הפוגע, הנפגע ועל הסביבה המשפחתית, נפגעי עבירה נמצאים במצב מורכב מאוד ולא פשוט המביא לעיתים למצוקה נפשית קשה במיוחד. דברים אלו מביאים נפגעים רבים להימנע מלהגיש תלונה מתוך חשש מהשלכות הגשת התלונה עליהם ועל משפחתם.
מומלץ מאוד להיעזר בשירותי עורך דין פלילי בעל ניסיון אשר ידאג להבטחת זכויותיהם של נפגעי העבירה, ילווה אותם לאורך כל ההליך ויגיש להם סיוע דיסקרטי ומקצועי.
משרדינו מייצג בעבירות אלימות במשפחה הטיפול בתיקי עבירות אלימות במשפחה נעשה במשרדנו ברגישות מרבית ומתוך הבנה שמעבר לפגיעה הישירה בנפגע האלימות, קיימת גם פגיעה מערכתית בזוגיות וביחסים עם הילדים.
אנו חותרים למציאת פתרון יצירתי המתחשב בכל ההיבטים המורכבים שיש בעבירות אלו, מתוך מטרה למזער את הנזק לתא המשפחתי בטווח הארוך.
טיפול בתלונות שווא – ייצוג במשרדינו:
עורך דין פלילי בניהו חביביאן, יוצא הפרקליטות הפלילית מייצג חשודים ונאשמים אשר הוגשו נגדם תלונות שווא. אנו מחויבים בראש ובראשונה ללקוחותינו ואנו נילחם למענם בכל הכוח על מנת לנקות את שמם הטוב ולאפשר להם לשוב לשגרת חייהם.

Comments